Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Helfo i 2024

Helfo er Helsedirektoratets ytre etat. Helfos samfunnsoppdrag er å ivareta rettighetene til helseaktører og innbyggere og å gi informasjon og veiledning om helsetjenester. På denne siden finner du nøkkeltall og -informasjon fra 2024.

Helfo forvalter årlig om lag 49 milliarder kroner. Dette omfatter oppgjør fra folketrygden til helseaktører for pasientbehandling og utførte helsetjenester, og individuell refusjon av innbyggernes utgifter til blant annet legemidler og helsetjenester i inn- og utland.

Bilde1.jpg

Helfo jobber for å gjøre hverdagen enklere for helseaktører og innbyggere gjennom tilgjengelige, likeverdige og effektive stønadsordninger og tjenester.  
 
Helfo har kontorer i Tønsberg, Fredrikstad, Sola, Ørsta, Mo i Rana og Kirkenes.

Antall årsverk ved utgangen av 2024: 415, mot 425 ved utgangen av 2023.

Målbilder for 2025

  • Treffsikre ordninger som understøtter rettigheter og lik tilgjengelighet til helsetjenesten, og som bidrar til en god kvalitetsutvikling.
  • Målrettet og tilgjengelig informasjon og service til innbyggere og helseaktører i hensiktsmessige kanaler, inkludert dialogbaserte løsninger.
  • God etterlevelse og god økonomiforvaltning.
  • En effektiv og digital forvaltning som møter brukernes behov.

Gjennomgående delmål for alle tjenesteområder er

  • god tilgjengelighet
  • rett kvalitet
  • høy effektivitet
  • systematisk brukermedvirkning
  • åpenhet i forvaltning

 

Refusjoner 2024 - hva gikk de til.png

Helfos tjenester

Helfos tjenester til brukerne, helseaktører og innbyggere er delt inn som følger:

Informasjon og veiledning omfatter all veiledning og informasjon som gis fra Helfo til innbyggere, helseaktører og andre interessenter via ulike kanaler, inkludert pasientformidling og selvbetjeningsløsninger.

Fastlegeordningen administrerer Helfo på vegne av kommunene. Helfos tjenester omfatter både administrasjon av ordningen og fastlegebytte.

Formidling av behandlingstilbud ved fristbrudd omfatter aktiviteter knyttet til brudd på behandlingsfrist ved sykehus og øvrige spesialisthelsetjenester. Ordningen inkluderer avtaleforvaltning med private helsetilbydere og dialog med pasienter.

Dekning av utgifter til behandling omfatter inngåelse av direkteoppgjørsavtaler, behandling og utbetaling av krav fra helseaktører og brukere for utførte helsetjenester.

  Dekning av helseutgifter i utland omfatter refusjon av       helseutgifter til privatpersoner som har hatt utgifter til behandling i   utlandet. Utstedelse av rettighetsdokumenter omfatter utstedelse   av Europeisk helsetrygdkort og S1 rettighetsdokument for   arbeidstakere og pensjonister.

Dekning av utgifter til legemidler, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell omfatter bidrag til spesielle formål, forvaltning av produkt- og prislistene knyttet til blåreseptordningen, refusjon av utgifter til forhåndsgodkjente legemidler og medisinsk forbruksmateriell, refusjon av utgifter til legemidler og næringsmidler etter individuell søknad, og refusjon til kommuner der hjemmetjenesten bruker multidose.

Årets resultater og aktiviteter

Helfo har i 2024 levert gode resultater. Vi har hatt god kvalitet og god tilgjengelighet i tjenestene våre. Undersøkelsene blant innbyggerne og helseaktørene viser at de er fornøyde med Helfos tjenester.

Selvbetjente innbyggere

Våre største tjenester er frikort for helsetjenester, bytting av fastlege og søknader om Europeisk helsetrygdkort. 98 prosent av kontakten Helfo har med innbyggerne skjer på helsenorge.no. 13 millioner besøk var knyttet til våre tjenester i 2024.

På helsenorge.no får også innbyggerne bistand fra Helfos chatbot. I 2024 håndterte den 194 000 samtaler, med en svært høy løsningsgrad på 97 prosent.

Chatboten har også bidratt til en ønsket reduksjon i antallet innbyggere som må ta kontakt med Helfo på telefonen.

Samtidig er det viktig for Helfo å tilby en god og tilgjengelig telefontjeneste for veiledning av de innbyggerne som ikke er digitale. Antall telefonhenvendelser var ca. 294 000, dette er en nedgang på fem prosent.

Automatisk behandling av legemiddelsøknader

På legemiddelområdet ivaretas brukerne gjennom ulike ordninger hvor legemidler som er forhåndsgodkjent på blåresept, er den største. Gjennom denne ordningen gis brukerne umiddelbar tilgang til tjenesten ved at deres lege forskriver behandling, og hvor apotekene kun krever betalt for rett egenandel.

Når det gjelder søknadene om dekning av legemidler på individuell refusjon, ble 88 prosent av søknadene saksbehandlet automatisk, noe som resulterer i at de fleste av innbyggerne får svar på søknaden umiddelbart, og slipper å vente på legemidler eller å legge ut for legemidler selv.

1. juli 2024 ble legemiddelet Ozempic flyttet fra forhåndsgodkjent til individuell refusjon, noe som medførte en økning på om lag 58 000 saker for 2024. Mulighetene som ligger i regelmotoren og gode forberedelser før endringen, førte til at 99,5 prosent av disse blir behandlet automatisk.

Nedgang i antall fristbrudd

For første gang på flere år har det i 2024 vært en reduksjon i antallet fristbrudd hos regionale helseforetak som meldes til Helfo. I 2024 mottok Helfo melding om ca. 34 000 fristbrudd (ca. 43 000 i 2023). Men ventetiden for pasienten på formidling til ny behandling er i 2024 fortsatt over målet på 10 dager, og andel som blir formidlet er lavere enn målet.

Ventetiden kan hovedsakelig forklares med rammebetingelsene for formidlingsprosessen, og Helfo bidrar i Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementets forberedelser til justeringer i ordningen fremover.

Rask utbetaling av refusjonskrav fra helseaktørene

En kjerneoppgave for Helfo er å dekke utgifter til behandling hos helseaktør, på bakgrunn av innsendte refusjonskrav fra helseaktørene. I 2024 er denne prosessen hovedsakelig digitalisert og automatisert for Helfo, i det 92 prosent av alle krav sendes over linje fra helseaktøren og utbetales på en dag.

Innbyggerne i Norge ivaretas i det vesentligste av ordninger knyttet til helseaktørene. De trenger i liten grad forholde seg til forvaltningen for å få dekket utgifter til helsehjelp og betaler i hovedsak bare den fastsatte egenandelen.

For innbyggerne er derfor spesielt frikortområdet viktig, og rask utstedelse av frikort avhenger av rask innsending av egenandelsopplysninger fra helseaktørene.

Brukerundersøkelsen «Tillit og etterlevelse» som ble gjennomført våren 2024, viser at 67 prosent av de helseaktørene som har svart, er enig i at refusjonsordningen alt i alt er enkel. Kvalitative intervjuer viser at det imidlertid også kan være muligheter for å gjøre helseaktørenes oppgjørsprosess enda enklere fremover.

Helfo veileder og kontrollerer helseaktørene

Fordi ordningen er tillitsbasert, er det en viktig oppgave for Helfo å jobbe for at de kravene som kommer inn og refusjonene som utbetales er riktige. Det innebærer både å følge opp helseaktører med høy risiko for misbruk og svindel, samt arbeide for generelt å øke kvaliteten i de oppgjørskrav som sendes til Helfo.

Det er gjennomført flere aktiviteter i Helfo gjennom hele 2024 for å påvirke dette, både tiltak for å hele tiden bedre den automatiske kontrollen og tiltak rettet mot opplæring og veiledning til enkeltbehandlere.

Helfo.no er portalen for helseaktører, i 2024 var det ca. 1 500 000 besøk på denne portalen. Andelen digitale brukermøter er svært høy (96,8 prosent). Antall telefonhenvendelser var ca. 36 400 i 2024, dette er en ønsket nedgang fra året før.

I 2024 brukte Helfo følgende virkemidler:

​​​​​​​•   tilbakekrevd beløp: 200 426 126 kroner
•   antall vedtak om tilbakekreving: 42
•   antall vedtak om tap av retten til å praktisere: 31
•   antall anmeldelser: 5
 

Praksisinfo for helseaktørene

Helfo ønsker å ytterligere digitalisere våre tjenester til helseaktørene, og i desember 2023 var løsningen «praksisinfo» ferdig rullet ut til alle helseaktørgrupper. Nå kan helseaktøren selv registrere en ny praksis og endringer i eksisterende praksis, og slipper å sende søknadsskjemaer til Helfo i Altinn.

Videre utvikling av digitale løsninger

Helsedirektoratet har bedt Helfo om å ta ansvar for eller å bidra inn i flere utviklingstiltak i 2024. Helfo har blant annet bidratt inn i Helsedirektoratets arbeid med å utvikle et konsept for et nytt digitaliseringsløft på helserefusjonsområdet, der vi har et særskilt ansvar for å synliggjøre og formidle behov og egnethet for digitale løsninger i tjenesteforvaltningen. Formålet er stadig bedre tjenester til brukerne, økt effektivitet og god kvalitet. Arbeidet fortsetter i 2025.

Mer kompetanse og metodikk innen brukermedvirkning

I 2024 har vi også utviklet mer kompetanse og metodikk innen systematisk brukermedvirkning. Brukermedvirkningen resulterte i seks anbefalinger til tiltak for å forbedre tjenestene for helseaktørene, der de fleste av tiltakene er planlagt for gjennomføring i løpet av 2025. Erfaringene fra arbeidet legger også grunnlaget for videre satsing på brukermedvirkning i 2025 i Helfo.

Sentrale forhold for organisasjonen i 2024

Helfo håndterer store verdier for samfunnet, og det er viktig å ha god styring og kontroll av virksomheten. Det er Helfos vurdering at vårt opplegg for styring og kontroll gjennomgående fungerer godt, og er i tråd med økonomiregelverket.

Samtidig har vi fulgt opp handlingsplaner for forbedringer av informasjonssikkerhet og håndtering av innsidetrusler.

Helfo vurderer kontinuerlig hvordan organisasjonen best mulig kan tilrettelegges for å møte endrede og fremtidige behov. I 2024 resulterte dette i en beslutning om endring i organiseringen av støttefunksjonene i organisasjonen, samt en reduksjon i antallet ledernivåer. Endringen iverksettes fra og med 1. mars 2025.

Se hele Helfos årsrapport for 2024.

Først publisert: 21.03.2025 Siste faglige endring: 21.03.2025 Se tidligere versjoner