Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Slik inngår eller endrer kommune avtale om direkte oppgjør for egenandeler

Dette er informasjon til kommuner som skal inngå eller endre avtale om direkte oppgjør med Helfo for egenandeler for fastlønnet fysioterapeut.

1. Om avtalen

Kommunen må ha avtale om direkte oppgjør med Helfo for å kunne innrapportere pasientenes egenandeler.  
Det er viktig at dere leser og setter dere godt inn i hvilke rettigheter og plikter avtalen gir.
Avtalen gir blant annet informasjon om

  • hvilke plikter dere har overfor Helfo
  • frister for innsending og foreldelse av krav
  • hvilke plikter Helfo har overfor dere
  • frister for utbetaling fra Helfo
  • mulige konsekvenser ved feil i refusjonskrav og/eller dokumentasjon

Dere må signere på at dere har lest, forstått og akseptert betingelsene for avtalen  når dere er inne i det elektroniske skjemaet.
Dere kan lese avtalen om direkte oppgjør før dere går til utfylling av skjemaet.
Merk at organisasjonsnummeret dere benytter når dere inngår avtale, må være det samme organisasjonsnummeret som oppgis når egenandelene sendes inn til Helfo. 

Endring av kontonummer og kontaktinformasjon

Dersom dere skal endre bankkontonummer eller kontaktinformasjon for en eksisterende avtale, gjør dere det via Altinn.  Velg «endring» i stedet for «ny avtale» inne i skjemaet.

2. Fyll ut skjema

Logg på med BankID, BankID på mobil, Buypass eller Commfides. Velg deretter hvem dere skal representere i nedtrekksmenyen.

 
Roller og rettigheter i Altinn

Den eller de som skal inngå avtale om direkteoppgjør på vegne av virksomheten, må få tildelt rollen helse-, sosial- og velferdstjenester i Altinn fra den som er registrert som daglig leder for virksomheten i Enhetsregisteret. Rollen gir blant annet rettighet til å fylle ut enkelte skjemaer.

Den som skal signere skjemaer, må ha rollen begrenset signeringsrett. Dersom samme person skal gjøre begge deler, må vedkommende ha begge rollene. Alternativt kan dere tildele rettigheter til å fylle ut og signere Altinn-skjemaet «Avtale om direkteoppgjør for fylkeskommuner, kommuner og foretak». 

Her finner dere en oversikt over alle Altinn-rollene (altinn.no).

Les om hvordan dere kan tildele rettigheter i Altinn (altinn.no).

Hvordan endre dersom dere har levert skjema med feil opplysninger?

Dere kan rette opp feil i skjema ved å fylle ut et nytt skjema og sende inn til Helfo via Altinn. Dersom feilen bare gjelder kontaktinformasjon eller bankkontonummer, kan dere i det nye skjemaet huke av for endring og bare fylle inn korrigerte opplysninger. Er det andre opplysninger som er feil, må dere fylle ut hele skjemaet på nytt med korrekte opplysninger.

3. Veien videre

Etter at Helfo har saksbehandlet avtalen, vil dere motta en tilbakemelding fra oss. Saksbehandlingstid for å inngå avtale om direkte oppgjør er for tiden inntil 4 uker.
Helfo kan ikke utbetale oppgjør før alle avtaleopplysninger er dokumentert og registrert.

Les mer om oppgjør og regelverk og takster.

Meld deg på nyhetsbrev fra Helfo

Hold deg oppdatert på endringer og nyheter ved å abonnere på nyhetsbrev fra Helfo. Du kan velge å motta nyhetsbrev for flere målgrupper om du ønsker det.

Først publisert: 06.12.2023 Siste faglige endring: 24.03.2023 Se tidligere versjoner