Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Individuell stønad til pregabalin (Lyrica)

På denne siden finner du som er lege informasjon om individuell stønad til pregabalin (Lyrica) og hvem som kan søke.

Pregabalin er i reseptgruppe B.

Vedtak er gyldig for inntil 600 mg per døgn, uavhengig av hvilken dosering pasienten skal bruke. Døgndoser over 600 mg dekkes ikke på blå resept. Du trenger ikke å søke på nytt ved dosejusteringer. Hvis pasienten har et vedtak på pregabalin datert før 1. juni 2018, er vedtaket gyldig uten begrensninger i dosen. Vedtak for pregabalin er ikke tidsbegrenset. 

Du finner mer informasjon om pregabalin på legemiddelverket.no

Hvem kan søke om stønad til pregabalin?

Fastlege, lege ved fastlegens kontor, lege ved tverrfaglige smerteklinikker eller spesialist i nevrologi kan søke om individuell stønad til pregabalin ved sterk nevropatisk smerte som ikke skyldes aktiv kreftsykdom og ved trigeminusnevralgi.

Ved alle andre bruksområder må søknaden komme fra en spesialist i sykdommens fagfelt eller tilgrensende behandlingsområder eller en lege ved et offentlig sykehus. 

Hvordan søker du? 

Du søker om individuell stønad til legemidler og næringsmidler på blå resept i tjenesteportalen for helseaktører. Fra 1. mai 2021 er dette det eneste gyldige søknadsformatet. Søknadsprosessen er enkel, med god veiledning og umiddelbart svar på om søknaden er innvilget, avslått eller sendt til manuell behandling hos Helfo.

Her kan du lese mer om søknadsløsningen.

Du logger deg inn i tjenesteportalen ved hjelp av elektronisk legitimasjon, som for eksempel Commfides, BuyPass, BankID eller BankID på mobil. Velg tjenesten Blåreseptsøknad for å komme inn i søknadsløsningen.

Er du tilknyttet Helsenettet? Da får du vite om pasienten allerede har et vedtak, og du får vite utfallet av søknaden umiddelbart. Logg på tjenesteportalen via Helsenettet: https://portal.helsedirektoratet.no.

Er du ikke tilknyttet Helsenettet? Da får du i de fleste tilfeller like god veiledning, men du får ikke vite om pasienten har vedtak fra før. Logg på tjenesteportalen utenfor Helsenettet: https://internett-portal.helsedirektoratet.no

For personer uten norsk fødselsnummer eller d-nummer kan du ikke benytte søknadsløsningen som er beskrevet over. For disse må du bruke eget søknadsskjema på papir.

Hvordan får du vite utfallet av søknaden?

Hvis søknaden er innvilget eller avslått automatisk i den nye søknadsløsningen, vil du se svaret umiddelbart. Du kan bruke funksjonen for pdf eller utklipp for å lagre informasjonen i journalen, eller lage et kort journalnotat om utfallet. Dersom søknaden er sendt til manuell behandling, kan du bruke søknadsløsningen for å se om pasienten har fått et vedtak. 

Pasienten får vedtaket på helsenorge.no, i elektronisk postkasse eller i posten. 

Apoteket har tilgang til en spørretjeneste som gjør at de kan se gyldige vedtak på aktuelt legemiddel, så snart det foreligger.

Vedtak og forskrivning

Pregabalin i døgndoser inntil 600 mg kan forskrives på blå resept etter § 3. 

  • Døgndoser over 600 mg skal forskrives på hvit resept. Slike resepter kan ikke reitereres.
  • Pasienter som har vedtak på pregabalin datert før 1. juni 2018 kan fortsette å bruke disse. Begrensning i døgndose gjelder ikke for disse vedtakene.
  • Blåresepter på pregabalin kan reitereres
  • Ved epilepsi kan pregabalin fortsatt forskrives direkte på blå resept etter § 2.

Relatert informasjon og regelverk

Du kan lese mer om vilkår for stønad i vedlegg 1 til § 5-14 for pregabalin.

Det gjelder egne krav for individuell stønad til legemidler i reseptgruppe A og B.

For mer informasjon om hvilke vilkår som gjelder for legemidler i reseptgruppe A og B, se punkt 3.5 til 3.8 i rundskriv til folketrygdloven § 5-14

Les mer om å søke om vanedannende legemidler.

Først publisert: 22.01.2019 Sist faglig oppdatert: 29.04.2021 Se tidligere versjoner